Genk legt eerste Limburgse regenboogzebrapad aan

Het zebrapad op de Genkse Dieplaan, ter hoogte van de inrit van de Q-parking en taverne ’t Trefpunt, wordt vernieuwd. Al houdt dat meer in dan gewoon een vers likje witte verf: het krijgt een make-over als regenboogzebrapad. Na Antwerpen en Brussel vorig jaar is Genk daarmee de derde Vlaamse en de eerste Limburgse stad om een permanent regenboogzebrapad aan te leggen. Zo wil de stad aantonen dat ze een veilige thuishaven wil zijn voor iedereen, ongeacht seksuele voorkeur of genderidentiteit.

Het regenboogzebrapad komt er in het kader van het Genkse actieplan ‘Holebi- en transgendervriendelijke stad’, dat de stad uitwerkte samen met OGWA, ‘Ook Genks Wel Anders’, een groep die ijvert voor een holebi- en transgendervriendelijke samenleving. “Dit actieplan maakt al sinds 2013 deel uit van ons stedelijk gelijkekansenbeleid, en dat onder impuls van een sterke groep vrijwilligers”, weet schepen Gianni Cacciatore.

Bespreekbaar maken
“De belangrijkste werkpunten zijn sensibilisering, normalisering en communicatie. Elk jaar werken we dan ook meerdere acties uit. Ik denk aan ons regenboogcafé, waarmee we de Genkse horeca en het brede publiek vertrouwd maken met verschillen in seksuele voorkeur en / of genderidentiteit. Maar we werken bijvoorbeeld ook samen met de Genkse scholen om dit thema bij jongeren bespreekbaar te maken.”

Regenboog en zebrapad: een sterke symbolische combinatie
De regenboog is waarschijnlijk het meest herkenbare symbool van de internationale beweging die zich inzet voor een holebi- en transgendervriendelijke samenleving. Niet voor niets wordt de regenboogvlag elk jaar uitgehangen aan het stadhuis en andere Genkse gebouwen ter gelegenheid van IDAHOT op 17 mei.

“En zo ontstond de afgelopen jaren her en der het idee om regenboogzebrapaden aan te leggen. Ook dat is een internationaal fenomeen. Je hebt ze in meerdere soorten, al dan niet met behoud van de witte lijnen, sommige tijdelijk, andere permanent. Hier in Genk opteren we voor een permanent concept op een plek waar veel passage is, waarbij we de herkenbare witte strepen behouden omwille van de duidelijkheid, met daarrond een kader in de kleuren van de IDAHOT-regenboog”, aldus een fiere schepen Cacciatore. “De symboliek van een zebrapad is mooi: het is immers een veilige oversteekplaats. Net zoals wij ijveren voor een samenleving waarin iedereen zich veilig voelt én veilig kan zijn, ongeacht seksuele voorkeur of genderidentiteit.”

Meer info

Bieke Vancraeynest, Dienst Diversiteit & Gelijke Kansen
T 089 65 42 44
Bieke.vancraeynest@genk.be

Schepen Gianni Cacciatore, bevoegd voor gelijke kansenT 0499 93 90 42

Bron: Stad Genk Dienst Diversiteit en Gelijke Kansen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *