Tongeren – Wie verdient de Wonder Pluim? Het MoMeNT van de waarheid en de Wondere Pluim, de winnaars zijn bekend!

Toelichting In het kader van het cultuurfestival MoMeNT werden alle lagere scholen van Tongeren uitgenodigd om te participeren aan het initiatief ‘de Wondere Pluim’ in het teken van TIJD. Dertien van de vijftien Tongerse lagere scholen werkten mee. ` En hoe!’ Alle betrokken leerkrachten, gestimuleerd door de schepen van onderwijs, Jos Schouterden, de onderwijsadviseur van de stad Tongeren, Ann Stoffels, en hun respectievelijke directies filosofeerden minstens één lesuur met hun pupillen over het begrip TIJD. Vervolgens schreven de leerlingen – tijdens de schooluren, dus niet als huiswerk!- een persoonlijke tekst over wat TIJD voor hun betekent en wat het met hen doet. Van bij aanvang was het duidelijk dat – gelet op een zekere eerlijke vergelijking – er een onderscheid werd gemaakt tussen kinderen die thuis Nederlands praten en voor hen die een andere taal als eerste moedertaal kennen.

Succes Verrast waren de initiatiefnemers dat meer dan 1600 brieven-opstellen-gedichten (al dan niet geïllustreerd) voor de deadline toekwamen. Een ‘peloton’ van kritische juryleden, enthousiaste grootouders, ijverige leerkrachten, fervente lezers en literatuurliefhebbers, lazen, herlazen en discussieerden. Voor een keer werden spelregels en spellingsregels door de vingers gezien; het was de fantasie, de idee, het verwoorden dat telt. Een eerste selectie werd gemaakt, 365 teksten verdienden om met naam en toenaam genomineerd te worden. De publicatie op 423 pagina’s wordt nu een zeker een gegeerde bestseller!

Prijsuitreiking Uit de 365 werden er 36 ‘parels’ genomineerd. Van elk studiejaar werden zes werken geselecteerd; drie van kinderen met Nederlands als eerste taal en drie resultaten van leerlingen die thuis geen Nederlands spreken. Ze verdienden zondag alle podiumaandacht, de rode loper werd letterlijk voor hen uitgerold. Uit deze 36 worden er straks 12 uiteindelijke winnaars gekozen.

Schoon volk in beeld De bekendmaking van de 12 winnaars gebeurde met het voorlezen van de winnende teksten. Marian de Smet, Riet Jeurissen, Tijl Bossuyt, Johan Wouters, Guy Schiepers en Patrick Dewael zijn live van de partij. Zes andere bekendmakers konden niet aanwezig zijn maar een videoboodschap werd het werk van de zes resterende winnaars wereldkundig gemaakt en doen dit met professionele bravoure: minister Sven Gatz, minister Hilde Crevits, dichter Wim Helsen, auteur Jeroen Olyslaegers, regisseur Adil El Arbi, acteur Bruno Vanden Broecke. Joke van Leeuwen, de meter van de Wondere Pluim, had voor alle deelnemers een stimulerende boodschap op video.

Plaats van afspraak De VELINX werd het Cannes van Tongeren, bijna 900 leerlingen en hun (groot)ouders hadden zich ingeschreven voor het slotfeest. De uitreiking vond plaats in de grote zaal, in de foyer kunnen de leerlingen genieten van een waaier aan literaire doe-activiteiten. Maar toeval wil dat ook net die dag de hele sportwereld zich verzamelde in deze eerste stad. De eindmeet van Baloise Belgium Tour 2018 was ook die dag voorzien in Tongeren. Het werd dringen tussen cultuur en sport.

Prijzen Alle genomineerden gingen naar huis met een prijs. De echte winnaars hadden hun handen vol en konden best hulp gebruiken.

Met dank Extra dank gaat uit naar de Veerman, de organisatie die jaren geleden in Antwerpen gestart is met het succesrijk idee van de Wondere Pluim.

Winnaars – Het MoMeNT van de Wondere Pluim 2018
1STE LEERJAAR NEDERLANDS MOEDERTAAL
1. HAAST – LAURA ERNOTS

2. MIJN HELE LEVEN WANDELEN – KEYAN TROUWERS
3. DE TAXI – EMELY WELLENS

1STE LEERJAAR NEDERLANDS TWEEDE TAAL
1. ROEIEN – KAITHLYN ’T KINDT

2. OERMENSEN – ANAYA PANICHI

3. IK WORD DANSERES – AYA BENMHAND

2DE LEERJAAR NEDERLANDS MOEDERTAAL
1. OUDER WORDEN – ANNA FLEUR VANVINCKENROYE

2. DE TOEKOMST – LARS DE CROOCK

3. DE MAANDEN VAN HET JAAR – KENNY SMOLDERS

2DE LEERJAAR NEDERLANDS TWEEDE TAAL
1. MAUD DE ASTRONAUT – NOUR MSISSIRI

2. DE VALLENDE BAL – RITAGE ESS ES DIN OSMAN

3. TERUG NAAR HET HEDEN – THOMAS DENOEL

3DE LEERJAAR NEDERLANDS MOEDERTAAL
1. TIKKE TAKKE – ZOYA VERSTRAETEN

2. DE HOUTHAKKER UIT BERKENBOS – VIC PALMEN

3. DE TIJGER EN DE KANGOEROE – ROAN CLAESEN

3DE LEERJAAR NEDERLANDS TWEEDE TAAL
1. KOM JE SLAPEN? – LORIK KASTRATI

2. TE LAAT – NISA ARSLAN

3. DE BABBELVROUW – SHABNAM MAHMOODI

4DE LEERJAAR NEDERLANDS MOEDERTAAL
1. JAMES – OLIVIA LANGENAER

2. EVOLUTIE – MICHIEL ADAMS

3. DE KLEDING VAN VROEGER EN NU – EMILIA TSVYATKOVA

4DE LEERJAAR NEDERLANDS TWEEDE TAAL
1. DE KLOK ZONDER WIJZERS – MADELINA NAZARI

2. PAPA DE SUPERHELD – THIBEAU GEURTS

3. DE NIEUWE GORDEL – ALI AL-MASHKOOR

5DE LEERJAAR NEDERLANDS MOEDERTAAL
1. TIJDELIJKE TIJD – JULES VOS

2. DE TIJD – TIMON PRINCEN

3. WAT HEB IK GEDAAN? – YASMINE JACOBS

5DE LEERJAAR NEDERLANDS TWEEDE TAAL
1. HET LEVEN VAN MENEER TIJD – ILINCA CHIRA- OCNEANU

2. DE VERVLOEKTE KLOK – SOFYAN AKHIM

3. DANKWOORD AAN DE TIJD – BRITANY BOVY

6DE LEERJAAR NEDERLANDS MOEDERTAAL
1. DE PEN DIE DOOR DE TIJD KAN REIZEN – KIARO OLIVETTO

2. WAAROM IS DE TIJD ZO KORT? – ISABELLA KHALIAND

3. DE OERTIJD – JELLE HOEBRECHTS

6DE LEERJAAR NEDERLANDS TWEEDE TAAL
1. HOE SNEL? – LOLA GROMMEN

2. HET VERHAAL VAN FIEN EN HAAR LANGE PRINSESSENLEVEN – RANYA MAALLAM

3. DE TIJD – NILA RAHMAN

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *