Riemst opnieuw gastgemeente voor Binckbank Tour

Op zaterdag 18 augustus mag Riemst in samenwerking met Golazo opnieuw gastgemeente zijn voor de Binckbank Tour. Samen met ambassadeur Maarten Tjallingii werd alvast een symbolische start- en finishlijn getrokken aan het Reeckervelt in Riemst.

Schepen van Sport, Christian Bamps: “Voor de zevende keer zal Riemst het decor zijn van de start en een plaatselijke ronde met spurt van een etappe aan de brug in Vroenhoven. Het betreft de 6de rit van de Binckbank Tour, met aankomst in Sittard-Geleen.”

Omstreeks 12.00 u. zal het startschot te horen zijn bovenop de brug van Vroenhoven. Het parcours loopt vervolgens via de Maastrichtersteenweg, Visésteenweg, Eben-Emael, Grenadiersweg, Steenstraat, Statiestraat, Muizenberg en de Maastrichtersteenweg, waar omstreeks 12.30 u. de spurt plaatsvindt. Vervolgens verlaten de renners

Riemst via de Visésteenweg om de rit verder te zetten naar de eindmeet in Sittard-Geleen.

Mark Vos, burgemeester: “We merken op dat de Binckbank Tour erg leeft in Riemst. Bij de aankomst van de eerste ploegen omstreeks 10.30 u. staan er al heel wat fans klaar om hun wieleridolen te ontmoeten en een handtekening te bemachtigen. We kijken er dan ook naar uit om opnieuw de toppers uit de wielerwereld te mogen ontvangen.

Vorig jaar slaagde Kannenaar Tom Dumoulin er zelfs in om de BinckBank Tour en de Giro d’Italia te winnen. Ook dit jaar zette Tom weer een prachtprestatie neer in de Giro. Hij eindigde als tweede op slechts 46” van de winnaar Chris Froome.”

Om de verkeersveiligheid te garanderen, is er in samenspraak met de politie beslist om de brug in Vroenhoven volledig af te sluiten voor al het verkeer van 7.00 u. tot 14.00 u. Parkeren in de omgeving is toegestaan (uitgezonderd Maastrichtersteenweg en parkeerverboden). De Maastrichtersteenweg blijft uiteraard bereikbaar voor fietsers en voetgangers.

Mark Vos, burgemeester: “Aan iedereen wordt gevraagd om langs het parcours de richtlijnen van de seingevers strikt op te volgen, zodat dit wielerfeest veilig en vlot kan verlopen.”
Ruim 100 vrijwilligers en medewerkers nemen deel aan dit evenement, van seingever over parkeerwachten tot hostessen en politie.

Christian Bamps, schepen van Sport: “We zijn alle medewerkers en sponsors ontzettend dankbaar. Zonder hun zouden we dit wielerfeest, dat Riemst mee op de kaart zet, niet kunnen organiseren.”

Wil je de 6de rit van dichtbij meemaken? Doe dan mee aan de wedstrijd van de gemeente Riemst om een VIP-badge te bemachtigen. De wedstrijdvraag wordt eind juli gelanceerd via het gemeentelijk informatieblad.

Christian Bamps, schepen van Sport: “Twee winnaars mogen deelnemen aan de VIP-brunch in Riemst en aan de VIP-tour in Sittard-Geleen. Zij maken de etappe van dichtbij mee in een wedstrijdwagen, die meerijdt van Riemst naar Sittard-Geleen.”

Tongeren – Wie verdient de Wonder Pluim? Het MoMeNT van de waarheid en de Wondere Pluim, de winnaars zijn bekend!

Toelichting In het kader van het cultuurfestival MoMeNT werden alle lagere scholen van Tongeren uitgenodigd om te participeren aan het initiatief ‘de Wondere Pluim’ in het teken van TIJD. Dertien van de vijftien Tongerse lagere scholen werkten mee. ` En hoe!’ Alle betrokken leerkrachten, gestimuleerd door de schepen van onderwijs, Jos Schouterden, de onderwijsadviseur van de stad Tongeren, Ann Stoffels, en hun respectievelijke directies filosofeerden minstens één lesuur met hun pupillen over het begrip TIJD. Vervolgens schreven de leerlingen – tijdens de schooluren, dus niet als huiswerk!- een persoonlijke tekst over wat TIJD voor hun betekent en wat het met hen doet. Van bij aanvang was het duidelijk dat – gelet op een zekere eerlijke vergelijking – er een onderscheid werd gemaakt tussen kinderen die thuis Nederlands praten en voor hen die een andere taal als eerste moedertaal kennen.

Succes Verrast waren de initiatiefnemers dat meer dan 1600 brieven-opstellen-gedichten (al dan niet geïllustreerd) voor de deadline toekwamen. Een ‘peloton’ van kritische juryleden, enthousiaste grootouders, ijverige leerkrachten, fervente lezers en literatuurliefhebbers, lazen, herlazen en discussieerden. Voor een keer werden spelregels en spellingsregels door de vingers gezien; het was de fantasie, de idee, het verwoorden dat telt. Een eerste selectie werd gemaakt, 365 teksten verdienden om met naam en toenaam genomineerd te worden. De publicatie op 423 pagina’s wordt nu een zeker een gegeerde bestseller!

Prijsuitreiking Uit de 365 werden er 36 ‘parels’ genomineerd. Van elk studiejaar werden zes werken geselecteerd; drie van kinderen met Nederlands als eerste taal en drie resultaten van leerlingen die thuis geen Nederlands spreken. Ze verdienden zondag alle podiumaandacht, de rode loper werd letterlijk voor hen uitgerold. Uit deze 36 worden er straks 12 uiteindelijke winnaars gekozen.

Schoon volk in beeld De bekendmaking van de 12 winnaars gebeurde met het voorlezen van de winnende teksten. Marian de Smet, Riet Jeurissen, Tijl Bossuyt, Johan Wouters, Guy Schiepers en Patrick Dewael zijn live van de partij. Zes andere bekendmakers konden niet aanwezig zijn maar een videoboodschap werd het werk van de zes resterende winnaars wereldkundig gemaakt en doen dit met professionele bravoure: minister Sven Gatz, minister Hilde Crevits, dichter Wim Helsen, auteur Jeroen Olyslaegers, regisseur Adil El Arbi, acteur Bruno Vanden Broecke. Joke van Leeuwen, de meter van de Wondere Pluim, had voor alle deelnemers een stimulerende boodschap op video.

Plaats van afspraak De VELINX werd het Cannes van Tongeren, bijna 900 leerlingen en hun (groot)ouders hadden zich ingeschreven voor het slotfeest. De uitreiking vond plaats in de grote zaal, in de foyer kunnen de leerlingen genieten van een waaier aan literaire doe-activiteiten. Maar toeval wil dat ook net die dag de hele sportwereld zich verzamelde in deze eerste stad. De eindmeet van Baloise Belgium Tour 2018 was ook die dag voorzien in Tongeren. Het werd dringen tussen cultuur en sport.

Prijzen Alle genomineerden gingen naar huis met een prijs. De echte winnaars hadden hun handen vol en konden best hulp gebruiken.

Met dank Extra dank gaat uit naar de Veerman, de organisatie die jaren geleden in Antwerpen gestart is met het succesrijk idee van de Wondere Pluim.

Winnaars – Het MoMeNT van de Wondere Pluim 2018
1STE LEERJAAR NEDERLANDS MOEDERTAAL
1. HAAST – LAURA ERNOTS

2. MIJN HELE LEVEN WANDELEN – KEYAN TROUWERS
3. DE TAXI – EMELY WELLENS

1STE LEERJAAR NEDERLANDS TWEEDE TAAL
1. ROEIEN – KAITHLYN ’T KINDT

2. OERMENSEN – ANAYA PANICHI

3. IK WORD DANSERES – AYA BENMHAND

2DE LEERJAAR NEDERLANDS MOEDERTAAL
1. OUDER WORDEN – ANNA FLEUR VANVINCKENROYE

2. DE TOEKOMST – LARS DE CROOCK

3. DE MAANDEN VAN HET JAAR – KENNY SMOLDERS

2DE LEERJAAR NEDERLANDS TWEEDE TAAL
1. MAUD DE ASTRONAUT – NOUR MSISSIRI

2. DE VALLENDE BAL – RITAGE ESS ES DIN OSMAN

3. TERUG NAAR HET HEDEN – THOMAS DENOEL

3DE LEERJAAR NEDERLANDS MOEDERTAAL
1. TIKKE TAKKE – ZOYA VERSTRAETEN

2. DE HOUTHAKKER UIT BERKENBOS – VIC PALMEN

3. DE TIJGER EN DE KANGOEROE – ROAN CLAESEN

3DE LEERJAAR NEDERLANDS TWEEDE TAAL
1. KOM JE SLAPEN? – LORIK KASTRATI

2. TE LAAT – NISA ARSLAN

3. DE BABBELVROUW – SHABNAM MAHMOODI

4DE LEERJAAR NEDERLANDS MOEDERTAAL
1. JAMES – OLIVIA LANGENAER

2. EVOLUTIE – MICHIEL ADAMS

3. DE KLEDING VAN VROEGER EN NU – EMILIA TSVYATKOVA

4DE LEERJAAR NEDERLANDS TWEEDE TAAL
1. DE KLOK ZONDER WIJZERS – MADELINA NAZARI

2. PAPA DE SUPERHELD – THIBEAU GEURTS

3. DE NIEUWE GORDEL – ALI AL-MASHKOOR

5DE LEERJAAR NEDERLANDS MOEDERTAAL
1. TIJDELIJKE TIJD – JULES VOS

2. DE TIJD – TIMON PRINCEN

3. WAT HEB IK GEDAAN? – YASMINE JACOBS

5DE LEERJAAR NEDERLANDS TWEEDE TAAL
1. HET LEVEN VAN MENEER TIJD – ILINCA CHIRA- OCNEANU

2. DE VERVLOEKTE KLOK – SOFYAN AKHIM

3. DANKWOORD AAN DE TIJD – BRITANY BOVY

6DE LEERJAAR NEDERLANDS MOEDERTAAL
1. DE PEN DIE DOOR DE TIJD KAN REIZEN – KIARO OLIVETTO

2. WAAROM IS DE TIJD ZO KORT? – ISABELLA KHALIAND

3. DE OERTIJD – JELLE HOEBRECHTS

6DE LEERJAAR NEDERLANDS TWEEDE TAAL
1. HOE SNEL? – LOLA GROMMEN

2. HET VERHAAL VAN FIEN EN HAAR LANGE PRINSESSENLEVEN – RANYA MAALLAM

3. DE TIJD – NILA RAHMAN

ACTIVITEITENKALENDER GEMEENTE HOESELT JUNI 2018

05/06/2018 – Bloedinzameling Rode Kruis
Van 18.00u tot 20.30u in zaal Nederheem.

07, 21 en 28/06/2018 – Dorpsrestaurant De Dagschotel Alt-Hoeselt – 50-plussers
Om 12.00u in PC De Altenaar Alt-Hoeselt. Prijs: 6 euro. Bestellen voor dinsdagavond bij Ludo Hex
0477 35 17 45.

07/06/2018 – Vorming: Vermageren, niet zo eenvoudig … DC OCMW
Om 14.00u in de Ensorzaal van het DC. Info: 089 30 92 60 OCMW.

10/06/2018 – Rommelmarkt CV- 8- Team
Vanaf 06.00u op het O.L.Vrouwplein. Info: 0498 56 96 62 Kamiel Vandebosch.

11/06/2018 – Aangifte personenbelasting
Van 09.00u tot 15.00u in het gemeentehuis. Info: 089 510 310.

14/06/2018 – Sporteldag 50+ Zuid-Limburg
Van 09.00u tot 16.30u in Sporthal De Alk in Alken. Organisatie: Sportdienst. Info en inschrij-vingen: 089 30 92 21.

16/06/2018 – Tractorzegening Landelijke Gilde Werm
Om 18.30u aan de Onderstraat 22 te Werm. Info: 0474 64 85 85 Bert Broeders of lgwerm@gmail.com.

17/06/2018 – Oldtimermeeting ‘Vintage Cars & Bikes’ editie 2
Van 10.00u tot 17.00u in Hoeselt centrum. Info: Kevin Maquoi 0477 37 66 42.

23/06/2018 – Pop-up-café – KWB O.L.Vrouw
Om 19.30u in lokalen De Brug op de Njoddër. Info: ghislain.verjans@telenet.be.

24/06/2018 – Loopevenement Den Hoeselèr Run – Hoeselt Run vzw
Van 13.00u tot 19.00u in en rond Ter Kommen. Info: www.hoeseltrun.be..

25/06/2018 – Livingconcert@bibhoeselt: The Hellbillies
The Hellbillies zijn het akoestisch alter ego van Hell City. Ze treden op om 19.00u in de bibliotheek. Inschrijven via bibliotheek@hoeselt.be.

27/06/2018 – Voorlezen met een extraatje: magie/sprookjes
Om 13.30u in de bibliotheek. Info: 089 30 92 51 Marleen Smets.

Bron: Gemeente Hasselt